Ostukorv
Kirjavara raamatupood




Otsing 


NB! Soovi korral iga ostuga kaasa kingitus! Vt Kingitused, tasuta kraam.




Teemad: KokaraamatudToiduained, joogidPerioodika

Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009


„Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” on ajakiri sarjast Kööginurk. Ajakirja seisukord: väga hästi säilinud eksemplar.

Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009 kaanepilt – front cover

Hind: 6.96


Toimetaja: Violeta Barysienė.


Leedu keelest tõlkinud Tiiu Sandrak.


Keeletoimetaja: Pirgit Rebane.


Sarja nimetus: Kööginurk.




„Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” – tutvustus


Pannkooke on söödud juba iidsetest aegadest alates: räägitakse, et juba Piiblist teada-tuntud kuningas Taavet olevat maiuspala inimestele tutvustanud – ta olevat linnaelanikke ja rännumehi pühade puhul pannkookidega kostitanud. Muistsetest aegadest alates on inimesed pannkooke armastanud, nende tegemine pole siiani unustusehõlma vajunud. Milliseid retsepte pole küll pannkoogisõbrad kõikides ilmamaa nurkades välja mõelnud! Sakslased ja prantslased eelistavad näiteks täidisega ülepannikooke. Ka uduse Albioni rahvas on eksperimenteerinud, täiustades niigi täiuslikku maiusrooga oma poolt – just inglased otsustasid pannkoogitainast maitsestada kohaliku heleda õlle ja linnasejahuga. Mehhiklased täiendasid pannkookide rikkalikku peret oma kuulsate tortiljadega. Aga praktilised ameeriklased pidasid oma lemmikuks pannkookide perekonna kõige toitvamaid esindajaid – pakse lusikapannkooke. Noh, ja et rammusat ikka jätkuks, söövad neid kas vahtrasiirupiga või lisavad praetud peekonit.

Huvitav on ka, et paljudes maades on pannkookide küpsetamine ja söömine alati suur meelelahutus. Inglismaal kestab senimaani keskajast pärit traditsioon korraldada kiiruse peale pannkookide ümberpööramise võistlusi: osalejad peavad pannkoogi ümber pöörama vaid ühe õhkuviskega ja pann peab olema samal ajal väljasirutatud käes. Kas Sa suudad ette kujutada, et võistlusel osalejad suudavad mõne minuti jooksul pöörata pannkooki ringi enam kui 400 korda! Tõelised pannkookide praadimise virtuoosid ja söömistava propageerijad on meie naabrid venelased, vene perenaiste pannkoogid on eriti õhukesed ja krõbedad, pannkoogitäidised võivad üllatust pakkuda ka kõige valivama maitsega maiasmokkadele, noh ja kevadine pannkookide söömise pidu – maslennitsa ehk vastlanädal – kestab ju terve nädal. Mis siin imestadagi, kui vanadest aegadest kehtib vastelde ajal uskumus, et kes rohkem pannkooke nahka pistab, sel on algav aasta jõukam ja külluslikum. Ja inimesed pingutavadki siis, jõuab ju nädala jooksul ikka rohkem ära süüa kui vaid ühe päeva jooksul!

Ka meie maal on pannkookide praadimise traditsioon üpriski vana. Praegu on vist kõige enam levinud, nagu muide ka kogu Euroopas, ülepannikoogid. Meie vana-ja vaaremad praadisid kõige erinevamaid pannkooke: küll nisu- kui ka tatrajahust, mis veel rääkida lusikapannkookidest, mis olid muistsetest aegadest peale kõige tähtsam vastlatoit. Need püüti praadida võimalikult ümmargused – pannkoogi kuju sümboliseeris tärkava kevade päikest, ja pannkooke pidi sööma võimalikult tihti – 9 või isegi 12 korda päeva jooksul.

Mis siin rääkidagi eri maadest – kuipalju on igas linnas ja külas perenaisi, niipalju on ka pannkoogiretsepte. Maitsvamate, õhemate ja kohevamate pannkookide praadimisnippe hoidsid perenaised nagu mõnda perekonnasaladust ja andsid seda edasi oma tütardele ja miniatele. Kuid kehtib selline ütlus, et mida teab rohkem kui üks inimene, pole enam saladus. Nii on ka pannkookide retseptid ja praadimise nipid rännanud majast majja, põlvest põlve. Kõigest sellest – eri maade pannkookide retseptidest, traditsioonidest, praadimisnippidest – räägimegi oma ajakirja käesolevas numbris. Kindlasti ei tasu unustada, et kõige tähtsam pole mitte retsept või tarkus, vaid praktika. Soovitame pannkooke praadida nii tihti kui võimalik, ära jää vastlapühi ootama!

Jätku leiba!


Ajakirjaga „Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” seonduvad märksõnad: pannkoogid, toiduvalmistamine, toiduretseptid, nõuanded, ajakirjad



Ajakirja „Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” tehnilised andmed


„Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” on ajakiri, 50 lk; 16,9 × 24,0 cm; ↔ 0,2 cm; 102 g.


Ajakiri „Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.


Ajakirja „Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” ilmumisandmed: Septyni Menai, 2009

Ostan „Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” hinnaga 6.96



Veel üllitisi „Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” autori(te)lt:





Soovitame lisaks väljaandele „Pannkoogid, ajakirija Kööginurk eriväljaanne, jaanuar 2009” vaadata ka neid trükiseid:


Supra
Supra

24.90


Minu pidu
Minu pidu

12.90


Jõulud
Jõulud

14.74


Osta 5
Osta 5

19.95






© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 5525