Ostukorv
Kirjavara raamatupood




Otsing 


NB! Soovi korral iga ostuga kaasa kingitus! Vt Kingitused, tasuta kraam.




Teemad: KokaraamatudToiduained, joogidPerioodika

Kööginurk, märts 2008
Lihavõttepühadeks head-paremat


„Kööginurk, märts 2008” on ajakiri sarjast Kööginurk. Ajakirja seisukord: vähekasutatud, lk 2 on vildikaga pisut kirjutatud, sisukorra juurde, lugemist ei sega.

Kööginurk, märts 2008 Lihavõttepühadeks head-paremat kaanepilt – front cover

Hind: 6.96


Toimetaja: Violeta Barysienė.


Leedu keelest tõlkinud Tiiu Sandrak.


Keeletoimetaja: Pirgit Rebane.


Sarja nimetus: Kööginurk.




„Kööginurk, märts 2008” – tutvustus


HURRAA, HAKKAME MUNE VÄRVIMA!
Näe, ja jällegi on üks aasta mööda saanud... Ehkki talv ei kiirusta sel aastal kuidagi taanduma, on Õues siiski juba kevadehõngu tunda. Veel päev või paar, ja kuldsetes urvaudemetes sarapuud puhkevad õitsele, pehmed karvased pajukiisud löövad hõbeõhetuses värelema ning peatselt kostab kõrvu ka looduse taassündi ülistava esimese kevadise lõokese trillerdus. Ja kohe vulisevad kevadpäikeses virguvad lumekatte alt vabanenud ojad... Kevad pole enam mägede taga, peagi on lihavõtted käes. Aastad kuluvad, meie elu ja kombed muutuvad. Olid ajad, mil meie vaar-vaarvanemad tähistasid lume sulamise järel looduse tärkamise ja kevade saabumise püha paganliku kombe kohaselt, tüki maad hiljem vahetas selle välja ristiusu Kristuse ülestõusmispüha. Praegusel ajal on paljudele meist lihavõttepühad, nii nagu ka jõulupühad, muutunud lihtsalt mööda kirevat ilma laialipuistatud perele heaks võimaluseks koguneda ühise laua taha. Vähehaaval on muutunud ka kostitamise traditsioonid. Meie esivanemad ei kujutanud ette lihavõttelauda ilma keedetud seapea ja koduse värske kohupiimajuustuta. Nüüdsel ajal valime tunduvalt moodsamad piduroad: kes grillib lõhet, kes küpsetab küülikuprae, aga mõni otsustab lasta hea maitsta hõrgult lõhnaval kanaprael...
Tunnistagem, et ainult üks asi pole oluliselt muutunud – kõiki pidulaudu ehivad värvilised munad: punased või helesinised, rohelised või erkkollased. Ühtedel on taipu värvitud mune vahaga läikima hõõruda, teised värvivad lihtsalt sibulakoortega, kuid nii või teisiti on värvitud munad peamine pidulaua ehe. Ent praegusaegsete poest ostetud munadega on üks häda: munakoored on rabedad ja õrnad, seepärast pragunevad sageli niipea, kui oled munad potti tõstnud. Et seda ei juhtuks, soovitame mõned nipid.

VALI ÕIGED MUNAD!
• Ära osta väga värskeid mune – sellised mitte üksnes ei pragune kergesti, vaid neid on pärast ka raske koorida. Kõige targem on osta munad valmis vähemalt 3–4 päeva enne värvimist.
• Ole ostmisel tubli ja virk ning kontrolli munad üle: enamik mikropragusid on kohe näha, selleks peab muna vaid vastu valgust vaatama.

VEELGI TÄHTSAM ON ÕIGESTI KEETA.
• Kõige sagedamini pragunevad munad järsu temperatuurimuutuse korral. Et nii ei juhtuks, ära pista mune mingil juhul otse külmkapist keevasse vette. Võta munad enne keemapanemist kapist välja soojenema. Kõige parem on neid enne keetmist 3–4 tundi toatemperatuuril hoida.
• Pese munad enne keetmist hoolikalt üle, et mitte mõnda lindudelt levivat nakkushaigust saada.
• Kui keedad korraga vähe mune, tõsta need väiksemasse kastrulisse. Kui keedunõus on liiga palju vaba ruumi, võivad munad üksteise vastu loksudes praguneda.
• Tõsta munad ettevaatlikult ja kindlasti ainult ühes kihis keedunõusse. Kui Sul on tarvis rohkem mune keeta, siis keeda lihtsalt mitu korda.
• Pane munad keedunõusse külma vette, lisa 2–3 spl soolaja hakka tasapisi kuumutama.
• Keeda keskmisel tulel, jälgi, et vesi ei mullitaks.

LOODUSLIKUD MUNAVÄRVID
Praegusel ajal pole vaja enam pead murda selle üle, millega lihavõttemune värvida. Poodides ja turgudel on hulgaliselt nii kodu- kui välismaiseid erksavärvilisi munavärve. Ning ikkagi, kui oled otsustanud kasutada looduslikke värve, ära arva, et meie vanaemad ja vaaremad piirdusid üksnes kollakate või helepruunide toonidega, mida sai sibulakoortest. Ei, kindlasti mitte, kodustes oludes saad lihavõttemune värvida looduslike vahenditega ka muud värvi, mille erksus ei jää kunstlikele värvidele alla.
• Kui kallata munade keeduvette peedimahla, tulevad peedikarva munad.
• Aga kui kallata külmutatud spinatilt ülessulanud mahla, võid rõõmustada rohekate munade üle.
• Kui tahad lähikondlasi üllatada erkkollaste munadega, pane 21 munade keeduvette 3 spl jahvatatud kurkumi ja keeda 15–20 minutit.

No näed, meil on juba põhiline lihavõttelaua ehe olemas! Nüüd jääb veel valida, mida lauale söögiks panna, ja siis juba läbematult oodata tärkava looduse pillerkaart. Nii et – päikeselisi lihavõttepühi Sulle, värvilisi mune, rikkalikku pidulauda, head aastat, kallid sõbrad!


Ajakirjaga „Kööginurk, märts 2008” seonduvad märksõnad: toiduvalmistamine, toiduretseptid, nõuanded, ajakirjad



Ajakirja „Kööginurk, märts 2008” tehnilised andmed


„Kööginurk, märts 2008” on ajakiri, 42 lk; 16,9 × 24,0 cm; ↔ 0,2 cm; 88 g.


Ajakiri „Kööginurk, märts 2008” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.


Ajakirja „Kööginurk, märts 2008” ilmumisandmed: Septyni Menai, 2008

Ostan „Kööginurk, märts 2008” hinnaga 6.96



Veel üllitisi „Kööginurk, märts 2008” autori(te)lt:





Soovitame lisaks väljaandele „Kööginurk, märts 2008” vaadata ka neid trükiseid:


Supra
Supra

24.90


Minu pidu
Minu pidu

12.90


Jõulud
Jõulud

14.74


Osta 5
Osta 5

19.95






© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 5525