      
Sarjad Viimati poodi lisatud raamatud Uued raamatud (2021, 2020)
ANTIIK
Aabitsad 1 uus Aforismid, tsitaadid, mõtteterad 1 uus Aiandus, mesindus 5 uut Ajalugu, poliitika 3 uut Alternatiivmeditsiin 2 uut Arhitektuur 2 uut Arvutid, elektroonika 1 uus Atlased Ehitus ja remont Elulood, mälestused Eneseabi 4 uut Esoteerika 1 uus Filosoofia 1 uus Folkloor Fotoalbumid Fotograafia, filmitehnika Hobid ja vaba aeg 3 uut Huumor 2 uut Ilu ja tervis 1 uus Ilukirjandus 1 uus Jooga ja Pilates Juriidika, õigus Jõulud Katastroofid, õnnetused, kuriteod Keel ja kirjandus Keeleõpikud Kehakultuur Kleepsuraamatud Kodundus 1 uus Kokaraamatud 6 uut Kombed ja etikett Kultuur Kunst 1 uus Käsitöö 3 uut Laste tegelusraamatud Lastekasvatus 5 uut Lasteraamatud 8 uut Loodus Loomad, linnud Luule Majandus, äri Meditsiin 2 uut Muusika Mängud Nipiraamatud Noortele 1 uus Näidendid Perioodika Pildiraamatud, koomiksid 4 uut Populaarteadus Psühholoogia 5 uut Religioon Seks 1 uus Sport Suhted 6 uut Sõidukid Sõnastikud, leksikonid 1 uus Teatmikud 1 uus Tervis 3 uut Toiduained, joogid 4 uut Toitumine 5 uut Turism Täppisteadused 1 uus Veganlus, vegetaarlus 1 uus Väikelaste raamatud 1 uus Värvimisraamatud, värviraamatud Õpikud 4 uut
|
„Mesi” on kõvakaaneline raamat, 192 lk; 17,7 × 24,6 cm; ↔ 2,0 cm; 652 g. Raamatu seisukord: uus.
Raamat „Mesi” on SAUE laos, saame postitada või kontorisse tuua tellimisjärgsel päeval.
„Mesi” – tutvustus
Kaunis kodumaine meeraamat! Mesi on ajast aega olnud oodatud jõulukink, märk küllusest. Raamat Mesi. Tarust taldrikule on nii retseptiraamat kui ka raamat meest ja mesilastest ja sellest, kuidas igaüks saab kaasa aidata, et mesilasrahva käsi paremini käiks. Selles terviklikus teoses avaneb mee kaunis teekond tarust taldrikule. Alustame kevadest ja vaatame, kuidas mesilased, need päikeselapsed, taru puhastavad ja peret kasvatama hakkavad, aitame rajada meeaeda, kus sumisejatel tolmeldamist jätkub, ja kulgeme läbi suve sügiseni, kui mesi tarust vurri ja toidulauale voolab. Raamatus pakutakse hulganisti ideid, kuidas mett toidutegemisel kasutada –siia on kogutud vaimustavaid retsepte salatite ja kastmete, liha- ja taimetoidu, snäkkide, kookide ja jookide tegemiseks. Lisaks leiate siit häid nippe, kuidas mett kodus ilu heaks kasutada – see on hämmastavalt lihtne! Nautige kohalikku mett sajal erineval moel!
Juba ammu enne, kui lumi sulada jõuab, on mesitarudes alanud uus elu. Talvekobaras tihedasti koos olnud ja üksteist sõbralikult soojendanud mesilased hakkavad elavnema. Nende seni madalkäigul töötanud bioloogiline kell on valjemini tiksuma läinud. Mesilasema, see pere kuninganna ja kõige tähtsam isik, hakkab munema! See on tarus oluline päev. Kobar laguneb tasapisi ja ühel päikesepaistelisel märtsipäeval võib tarude ümber märgata midagi kummalist: lumi on täis kollaseid täppe. See on märk sellest, et mummud on käinud puhastuslennul ja saanud vabaks viis kuud tagasi hoitud hädast – mesilased on puhas rahvas ja toas nad oma loomulikke vajadusi ei rahulda. Nüüd, kui iseend on kasitud, hakkavad mummud tarupõrandalt sinna talve jooksul kogunenud vahapuru ja oma elu talvesse jätnud õdesid välja vedama. Algab suur puhastamine, ja sellega on päris kiire. Põrand tuleb ruttu puhtaks saada, sest kohe hakkab õitsema paju – ja siis pole mesilasrahval enam aega tarus passida!
Mesi – jumalate toit Mesi. Kuldne, soe, elus, kodune, pehme ja päris. Nagu lapsepõlv maal vanaema juures, nagu suvemaius saia ja piimaga. Need märksõnad tulevad pähe, kui mõte läheb meele. Paljudel rahvastel kõneleb keel mee seotusest millegi meeldivaga: inglased ütlevad honey nii mee kui ka kullakese kohta, eestlased räägivad mesijutte ja armastavad sõnu, mis on kui mesi kuulaja kõrvadele ... Ei ole kuulda ühestki paigast siin ilmas, kus mesi poleks inimese meelest väärtuslik toiduaine. Mesi tee ja kohvi sees annab külluslikuma maitse kui suhkur. Mesi tuleb meelde ka siis, kui sügis on kohale jõudnud, kui kurk on kähe, jõudu vähe ja hing igatseb midagi turvalist, ehtsat ja tervendavat. Mesi on märk looduse targast toimimisest.
Millest mesi koosneb? Mesilased valmistavad mee õitest korjatud nektarist, lisades sellele fermente ehk ensüüme ja õietolmu. Inimesele on kõige olulisemad ensüümid, mille hulga poolest on mesi teiste toiduainete seas esikohal. Nende ülesanne on lõhustada keerulisi molekule lihtsamaks. Nii kiirendavad ensüümid kas otseselt või kaudselt toitainete keemilist muundamist inimese organismis. Ensüümidest leidub mees invertaasi (see on tähtsaim ensüüm, mis lagundab sahharoosi fruktoosiks ja glükoosiks), diastaasi (see lõhustab tärklise ja dekstriini suhkruteks), lipaasi, mis lagundab rasva, ning katalaasi, mis teeb vesinikülihapendi veeks ja hapnikuks. Tänu ensüümidele on mesi inimesele väga kergesti omastatav. Peale selle on mees 17–20% vett, valke, orgaanilisi happeid, näiteks aminohappeid, õun- ja sidrunhapet, ja üle kahesaja nimetuse mineraalaineid ja mikroelemente. Viimased annavadki meele tema väe ja tervendava võimu. Neid ei ole küll suurtes kogustes, kuid see-eest on valik külluslik! Mee mineraalainete sisaldus (kaalium, kaltsium, raud, magneesium jt) sarnaneb inimese vere mineraalainete sisaldusele. Mees leidub ka vitamiine, need jõuavad meesse õietolmust, kuigi, tõsi, nende hulga poolest mesi ei hiilga. Mee pH on 3,3–5. Ülekaaluka enamuse, üle 80%, mee koostisest moodustavad suhkrud. Kui suhkruid on nii palju, kuidas saab siis mesi olla inimesele kasulik? Mille poolest on ta siis parem kui suhkur?
Mesi vs suhkur Valge suhkur ehk sahharoos koosneb lihtsuhkrutest glükoosist ja fruktoosist. Neid on sahharoosis võrdsetes kogustes. Glükoos imendub väga kiiresti verre, sellest tulebki suhkru omadus tõsta söömise järel hüppeliselt veresuhkru taset. Ka mesi koosneb peamiselt glükoosist ja fruktoosist, peale nende leidub mees ka liitsuhkruid nagu sahharoos ja maltoos. Kui suhkrus on glükoosi ja fruktoosi suhe 1:1, siis mees on glükoosi vähem kui fruktoosi. Fruktoos ehk puuviljasuhkur on magusam kui glükoos, sellest tulebki, et mesi on magusam kui suhkur ja täidab magusaisu üsna ruttu. Võib üllatada, et kõige fruktoosirikkam toit looduses ongi mesi, mitte puuviljad. Kui 100 g mees on keskmiselt 41 g fruktoosi, siis kõige fruktoosirikkamates kodumaistes puuviljades – pirnides, õuntes, mustsõstardes – on 100 g kohta vaid umbes 7 g fruktoosi! Fruktoosi pluss on, et see imendub aeglaselt ja nii mõjub meesöömisest saadav suhkrukogus kehale pehmemalt, veresuhkru tase ei hüppa nii kiirelt kõrgele ning energiat jagub pikemalt. Olulise eelise suhkru ees annab meele see, et kui valgest suhkrust on töötlemise käigus eemaldatud kõik vitamiinid, mineraalid, kiudained jt organismile vajalikud ained, siis naturaalses mees on need olemas, lisaks veel ensüümid. Sellest hoolimata tuleb piirata ka mee tarbimist. Kui levinud toitumissoovituste järgi on hea süüa kuni 8 tl kas mett või suhkrut päevas, siis mesilased soovitavad: vali mesi. See on mitmes mõttes parem!
Mesi vs suhkur 100 g mees: 1,5 g sahharoosi 41 g fruktoosi 38 g glükoosi 18 g vett 0,3 g valke 0,2 g mineraalaineid 1 g mikroelemente, ensüüme, vitamiine jm
100 g suhkrus: 50 g glükoosi 50 g fruktoosi
Mee kasulikud omadused Inimesed on väga ammustest aegadest kasutanud mett kui looduslikku magustajat ning maitsvat ja energiat andvat toiduainet. Mesi on ainus toit, mida valmistavad putukad, sellises koguses, et seda jääb oma pere tarvetelt üle, ning sellise maitsega, mis meeldib ka inimestele. Mesi säilib aastakümneid, isegi kauem, kui seda õigesti hoida, ilma et sellega olulisi muutusi toimuks. Põhjamaades valmivat mett peetakse eriti heaks, sest siin peavad mesilased mett rohkem „küpsetama”, et see pika talve vastu peaks. Peale mineraalainete, mikroelementide ja ensüümide on suure tähtsusega ka mee pre- ja probiootilised omadused; need on seotud inimese mikroflooraga, mõjutavad seedetegevust ja seega kogu organismi. Mesi ei ravi otseselt haigusi, kuid tugevdab inimese immuunsüsteemi ja aitab leevendada põletikke. Viimasel ajal on teadlaste tähelepanu all ka mee antioksüdantsed omadused. Osal inimestel tekitab mee söömine allergilisi nähte, mis tavaliselt on seotud mees oleva õietolmuga. Eriti ettevaatlik peab olema väikeste lastega. Alla üheaastastele lastele ei ole soovitatav mett anda, see on seotud nii allergiaohuga kui ka asjaoluga, et mees võib esineda bakteri Clostridium botulinum endospoore. Kuigi üldiselt ei saa mees mikroorganismid elada ega paljuneda tänu mee suurele suhkru- ja väiksele veesisaldusele ning antibakteriaalsetele ühenditele, siis botulismieosed on nende väheste mikroorganismide seas, mis säilivad ka magusas keskkonnas. Need on laialt levinud ka mujal. Suurematele lastele ja täiskasvanutele on need eosed kahjutud, kuid imiku seedesüsteem ei ole veel välja kujunenud ega seedemahlad piisavalt happelised. Beebi soolestik on sobiv keskkond bakteri arenguks ja nii võib kujuneda nn beebibotulism.
Mesi. Tarust taldrikule sisukord
KEVAD. SUURPUHASTUS Mesi, jumalate toit Kuidas panna aed sumisema? Lihtsad nipid köögis
Lihavabad road, kastmed ja supid Mee, küüslaugu ja tüümianiga röstitud porgandid Palsamiäädika ja meega röstitud rooskapsad Karamelline hapukapsas mee ja jõhvikatega Grillitud halloumi aprikooside ja mustikatega Küpsetatud Brie juust pähklite ja meega Meega röstitud feta Mesine juustuvõi Kitsejuustupirukas ürdimeega Külmad nuudlid vürtsika mee- ja maapähklikastmega Meega küpsetatud köögiviljad Vinegrett Jogurti-meekaste Kartulipüreesupp ahjuküüslaugu ja meega Paks läätsesupp
SUVI. NII PALJU ENERGIAT! Mesilased, päikeselapsed Tarust taldrikule
Snäkid, joogid ja magustoidud Meega röstitud müsli Meekommid maapähklivõiga Mesi pähklite ja kuivatatud puuviljadega Mesised seemnepalad Mee ja sinepiga lehttainakeerud Ingveri-meejook sidruniga Vürtsikas chai piima ja meega Meelimps Rikkad rüütlid mee ja marjadega Meekreem metspähklitega Meemartsipan Vahuveini-meetarretis vaarikatega Mango-meejäätis Ricotta-vorm meega Paks chai-kieem Pehme oakreem
SÜGIS. KÜLLUSE AEG Mee maitsed ja värvid Taru – apteek ja ladu
Hoidised, koogid ja küpsetised Meemarinaadis küüslauk Meekurgid Porgandi-õunakeedis sidruni ja meega Piccalilli ehk köögiviljatükid marinaadis Punane banaanipüree Värske õunapüree Külmutatud meemarjad Ahjuõunad mee-karamelli-kastmes Mesine juustukook marjadega Mee-mandliküpsised Lihtne kakao-meekook Vürtsikas kook mee ja kuivatatud puuviljadega Pehmed datli- ja pähkliruudud Meekeeks jogurtikreemi ja pähklikaramelliga Jäine banoffee jäätise ja sooja mee-karamellikastmega Sidruni-meeglasuuriga pähklikook Mee-kaerakarask Vana aja meekook Kliimuffinid Kihiline meekook
TALV, RAHU JA VAIKUS Kuidas hoida päikest purgis
Terviseturgutajad, kala- ja liharoad Tervisemoos Köhasiirup Sinepi-meeheeringas Küüslaugu-meekrevetid Kadakahõnguline ahjulõhe mee-sinepiglasuuris Kreveti-köögiviljavokk mee-ja sidrunikastmega Norra moodi marineeritud räimed Mee-seesamikana Grillitud kana sidruni-mee-marinaadis kuskussiga Meeglasuuriga kanahakklihapallid Ürdi-meemarinaadis lambakarree Aasiapärased searibid mee ja sojaga Seasisefilee granaatõuna-meemopiga Aeglaselt haudunud kana-juurika-pada meekastmega Piprapihvid veini-meekastmega Mesine kartulivorm Õuna-peekonikana meekattega
MESI & ILU Huulepalsam Kriimusalv Kehakoorija Näomask Juuksemask
Loe lisaks ka lehelt mariliisilover.com.
Raamatuga „Mesi” seonduvad märksõnad: mesi, mesilane, meetaimed, mesindussaadused, toiduvalmistamine, looduskosmeetika, valmistamine, kokaraamatud
Raamatu „Mesi” ilmumisandmed: Hea Lugu, 2019
×![]()
Soovitame lisaks väljaandele „Mesi” vaadata ka neid trükiseid:
|