Lihatoidud
Lihatoite sealihast, lambalihast, loomalihast, vasikalihast, ulukilihast


„Lihatoidud” on kõvakaaneline raamat. Raamatu seisukord: nagu uus.


Lihatoidud Lihatoite sealihast, lambalihast, loomalihast, vasikalihast, ulukilihast kaanepilt – front cover

Hind: 16.90


Autor: Linda Petti.


Toimetanud Ene Narusk. Keeletoimetaja: Merike Järvlepp. Kujundanud Jaan Tammsaar.




Lihatoidud – tutvustus


Maailma kõikide rahvaste toidus on olnud ja on tulevikuski lihal keskne koht. Üksikuid erandeid esineb vaid usulistel motiividel ja sedagi kuuma kliimaga aladel. Mida põhjapoolsemates piirkondades elavad rahvad, seda suurem on toidus liha osatähtsus, kui pidada näiteks silmas põhjapõdrakasvatajaid või kaugemast minevikust Ameerika põliselanikest piisonikütte.

Kui inimene Maal oma arengu käigus märkas hakata tuld kasutama, oli kindlasti liha esimene toiduaine, mida tulel valmistati. Taimne toit kõlbas niigi. Peagi kogeti, et üpris meeldiv kooslus on tulelt võetud liha koopa ümbert korjatud värske taimse lisandiga – ja oligi valmis grillpraad salatiga, puudu oli neil vaid ketšup. Nii et pole midagi uut siin päikese all, nii teeme ju tänapäevalgi – ikka liha lisandiga taimeriigist. Mitte et poleks võimalik toituda ainuüksi lihast, kuid nii poleks tervislik. Seda kõike teame juba antiikajast alates. Siis manitses Hippokrates (u 460–370 eKr): Temperantia est custos vitae – mõõdukus on elu valvur. Veel lisas ta: Cibi potus, somni, Venus, omnis moderata sint – sööki, jooki, und, armastust, kõike mõõdukalt.

Homerose eepos „Odüsseia” annab teada, kuidas seakarjus Eumaius Odysseusele siga tapab ja sellest toitu valmistab. Seajalad kastab ta rasvasse, veeretab siis odrajahus (meiegi paneerime liha nii) ja küpsetab tulel. Kogu liha jaotas ta seitsmeks osaks, sellest pidi jaguma ka nümfidele ja jumal Hermesele. Parimaks palaks peeti sea seljatükki (karbonaadi), mis on meilgi kõige hinnatavam.

Liha põhiline valmistamisviis antiikajal oli vardasse aetud terve loom, mis küpsetati lõkkesüte kohal. Nii tehti veel ka keskaegses Euroopas ja tehakse praegugi Ladina-Ameerikas, kus liha on odav. Terve looma grillimine on alati olnud ka prestiiži küsimus – kes siis tahtis pööbli hulka kuuluda! Teeksime nii meiegi oma piknikel, kui vaid rahakott vastu lööks.

Kui Vana-Rooma imperaator Caesar esimesel sajandil enne Kristust alistas germaani hõime, kirjutas ta oma memuaarides, et sealne rahvas sööb massiliselt hobuseliha, suurimaks hõrgutiseks peetakse aga sealiha. Rooma nõudis vallutatud Galliast makse sisse singi näol, neid veeti Rooma ülikutele koormate viisi. Kirjas on muide seik, et Gallia kuninganna Fredegonde tõstis hädakisa, kui temalt varastati suur hulk sinke.

Pidustusi lihasöömisega nimetati tol ajal baconica, sellest ajast on meiegi keeles mõiste peekon (bacon). Toitude nimetused ongi ajast aega olnud küllalt püsivad, sajandeid edasi kandunud, nagu näiteks boeuf à la tatare. Kunagiste tatari hõimude vallutussõdade ajal ei olnud neil sõjakäikudel aega liha vaaritada. Sõjamehed sidusid lihakamaka sadula alla, kus see rappudes muutus muredaks, arvatavasti ka maitsvaks.

Vanadel eestlastel ja kõigil soome-ugri rahvastel on teada oleva ajaloo jooksul esikohal olnud sealiha. Seakultuurist pajatab ka Lennart Meri oma hõbevalgetes raamatutes. Eesti talurahvas on ikka eelistanud sealiha, selle järel on tulnud lambaliha. Kui maarahvas tegi ränka füüsilist tööd, ei nõudnud ta taist pee-koniliha, vaid au sees oli pekk, sest see on kõige enam energiat andev toidukraam. Siga ei tahetudki enne tappa, kui selle seljapeki paksus oli 10–15 cm. Kõik kulus ära energiaks meie isade raskes töös. Tänapäeval sellist energiahulka enam vaja ei ole ning seakasvatuses on võetud vastupidine suund.


Raamatuga „Lihatoidud” seonduvad märksõnad: lihatoidud, kokaraamatud, toiduretseptid



Raamatu „Lihatoidud” tehnilised andmed


„Lihatoidud” on kõvakaaneline raamat, 171 lk; 20,8 × 22,8 cm; ↔ 2,0 cm; 602 g.


Raamat Lihatoidud on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal tööpäeval.


Raamatu „Lihatoidud” ilmumisandmed: Maalehe Raamat, 1998


ISBN/EAN: 9985640446 (9985-64-044-6)

Ostan „Lihatoidud” hinnaga 16.90



Soovitame lisaks väljaandele „Lihatoidud” vaadata ka neid trükiseid:



Otsing 


Eestikeelsed raamatudSoomekeelsed raamatudRootsikeelsed raamatudIngliskeelsed raamatudPrantsuskeelsed raamatudSaksakeelsed raamatudVenekeelsed raamatud


Sarjad
Viimati poodi lisatud raamatud
Uued raamatud (2022, 2021)

ANTIIK

Aabitsad


Aastaraamatud


Aforismid, tsitaadid, mõtteterad


Aiandus, mesindus


Ajaloolised romaanid


Ajalugu, poliitika


Alternatiivmeditsiin


Arhitektuur


Arvutid, elektroonika


Atlased, kaardid


Autogrammiga raamatud


Eesti ilukirjandus


Eesti lastekirjandus


Ehitus ja remont


Elulood, mälestused, biograafiad


Eneseabi


Esoteerika


Ettevalmistus kooliks


Fantaasia- ja ulmekirjandus


Filmiks vändatud raamatud


Filosoofia


Folkloor, mütoloogia, müüdid


Fotoalbumid


Fotograafia, filmitehnika


Halvas seisus, kahjustustega raamatud


Hobid ja vaba aeg


Hoidised, toiduainete säilitamine


Huumor


Ilu ja tervis


Ilukirjandus


Jahindus, kalandus, korilus


Jooga ja Pilates


Juriidika, õigus


Jõulud


Kalendrid ja märkmikud


Katastroofid, õnnetused, kuriteod


Keel ja kirjandus


Keeleõpikud


Kehakultuur


Kinkeraamatud


Kleepsuraamatud


Kodundus


Kokaraamatud


Kombed ja etikett


Kriminullid, krimkad, kriminaalromaanid


Kultuur


Kunst


Kunstiõpikud


Käsitöö, meisterdamine


Laste tegelusraamatud


Lastekasvatus


Lasteraamatud


Laulikud


Lemmikloomad


Liiklusõpikud


Loodus


Loomad, linnud, kalad


Luule


Magamisraamatud ja unejutud


Majandus, äri


Meditsiin


Mood, kosmeetika


Muinasjutud


Muusika


Mängud


Neidudele, tüdrukutele


Nipiraamatud


Noodid


Noormeestele, poistele


Noortele


Nuputamisraamatud, tööraamatud, töövihikud


Näidendid


Perioodika


Pildiraamatud, koomiksid


Populaarteadus


Psühholoogia


Pusleraamatud


Põllumajandus, metsandus


Põnevus- ja seiklusromaanid


Rahvusköögid


Rasedus, sünnitus


Ravimtaimed, loodusravi


Religioon


Ristsõnad, sudokud


Ruumilised, häälitsevad, vigurraamatud


Seks


Sport


Suhted


Sõidukid


Sõnastikud, leksikonid


Teatmikud, entsüklopeediad


Tervis


Toiduained, joogid


Toitumine


Trükitähtedega raamatud, suurtähtraamatud


Turism, reisikirjad, reisijuhid


Täppisteadused


Veganlus, vegetaarlus


Veterinaaria


Väikelaste raamatud


Värvimisraamatud, värviraamatud


Õpikud


Õppimisraamatud lastele





© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 2125