Teemad:
Rahvusköögid •
Kokaraamatud •
Toiduained, joogidTänapäevane eesti köök
„Tänapäevane eesti köök” on kõvakaaneline raamat. Raamatu seisukord: uus.
„Tänapäevane eesti köök” – tutvustus
Raamatul „Tänapäevane eesti köök” on järjepael.
Meie toidulaud on võrreldes saja aasta taguse ajaga tundmatuseni muutunud, nagu on muutunud ka toitumisharjumused, tehnoloogiad ja toorained. Toiduakadeemia algatatud konkursiga „Eesti uus rahvustoit” sooviti panna uuesti kirja vanad ja unustatud retseptid, kuid nüüdisaegses võtmes. Põnevatest kooslustest pälvib tähelepanu, et verivorst sobib suurepäraselt kokku rabarberiga, verikäkk suvikõrvitsaga, kilu hernepüreega ning meie armastatud must leib on leidnud tee ka magustoitudesse ja suppidesse.
Raamat „Tänapäevane eesti köök” koondab endas retsepte, mis on viimase kümne aasta jooksul Toiduakadeemias läbi kokatud. On lihtsamaid roogasid, on raskemaid retsepte, on koduperenaise kokandust ja tipprestoranide menüüpärleid. Loomulikult ei mahtunud siia kõikide Toiduakadeemia kokk-koolitajate retseptid ega ka kõik konkursi „Eesti uus rahvustoit” road. Raamatusse „Tänapäevane eesti köök” on valitud vaid parimatest parimaid ja kokku on siin 100 retsepti, mis on Toiduakadeemia kingitus Eestimaa sajandaks sünnipäevaks.
Raamatu „Tänapäevane eesti köök” sisukord
Saatesõna
SuupistedVärviline kiluvõileib
Verivorstikreemiga leivakesed rabarberimoosiga
Suitsuräimetäidisega riivleiva-beseed
Kanapugu-toorjuustupallid
Talutütre sushi
Kanamaksa-kukeseenepasteet ja rukkikarask
Lihtne õllesai ja suitsulõhekreem
Kohupiima-tatrajahukarask ja munavõi
Kanarulaad verikäki ja porrutuhaga
Lambatartar siiamarja ja suitsuse majoneesiga
Soolakala hapukapsasalati ja näkileivaga
Siia tartar
Sidruniga „küpsetatud” forelliäkine
EelroadTäidetud kartulid vutimuna ja kiluga
Kohev kõrvitsarull suitsusingi ja kukeseentega
Keedumunakotletid
Kilupätsid
Lamba-heeringapätsike ehk LA-HE
Ahjupasteet leivaõhikute, kiirmarineeritud kurkide ja mädarõikakreemiga
Kalamarja- kartulikoogid
Kartulipliinid ja suitsukala-hapukurgisalat
Kahel viisil kanamaks õunamoosi ja segusalatiga
SalatidSuvine köögiviljasalat rabarberikastmega
Vürtsikas kilusalat
Kilusalat fenkoli ja noore kartuliga
Roheline salat sprottidega
Moodne rosolje
Pardifilee rohelise salati padjal
Soe pardimaksa salat pohlavinegreti ja saiaõhikuga
Kiirelt marineeritud kollane peet kitsejuustukreemiga
SupidKülm hapukapsasupp kanepiseemnetega
Külm tomati-maasikasupp
Suitsuräime-rukkileivasupp hapuoblika- või tilliõliga
Lillkapsa püreesupp suitsuse lõhe ja vähisabavahuga
Muskaatkõrvitsa püreesupp pardiliha ja petersellipestoga
Kõrvitsasupp leivakrõbuskite ja külmpress-rapsiõliga
Nõgeseravioolid linnuleemes
Peipsi sibulasupp pardiliha ja kadakajuustu ravioolidega
Tuuraseljanka
Vürtsikas angersägauhhaa tursapelmeenidega
Taimsed roadTatra-kõrvitsakotletid mesise kõrvitsa ja peedisalatiga
Puravikuorsoto
Võis mooritud mustjuur, soe lehtkapsasalat, röstitud pastinaagi kreem ja koorene õunasiidrikaste
Kolmel viisil seller ja karamellvõi-vadakukaste
Riisikasalat ja pannileib
Seeneleem ja seeneprofitroolid
Tomati-köögiviljasupp kitsejuustu-kartulivormiga
KalaroadHaugivorstid kurgisalati ja -koorekastmega
Käänid ehk saarlaste hästi hoitud saladus
Kaerajahus paneeritud räimed kruboto ja karamelliseeritud sibulatega
Räimefilee kaerahelveste, kartulikäärude ja hapukapsasiirupiga
Suitsumekiga ahven, küpsetatud kartulilaastud ja peeditarrend
Kadakane roosa forell piparmündise hernepüree ja sügisese kastmega
Ahjus küpsetatud kohafilee porgandikreemi ja väikese salatiga
Madalal temperatuuril küpsetatud lõhe kartulikreemi ja kalamarjaga
Tursafilee lillkapsakreemi, küpsetatud porru ja marineeritud fenkoliga
Nordstream – Kihnu vete siig Bocuse stiilis
LiharoadPunases veinis hautatud lambaliha ja kõrvitsatamp odrakruupidega
Koorene küülik kõrvitsaga
Seenetäidisega kotlet ehk potsuke köögiviljatambiga
Koorene kruboto ahjusealihaga
Kruupidega täidetud ahjukaalikad maasingist kaanega
Mini-lamburgerid Peipsi sibulaga
Hirvefilee sibulamoosiga täidetud muretainakorvikese ja juursellerikreemiga
Lambaliha-kruubitäidisega kapsarullid ja sinepine seenekaste
Pardifilee juurselleri-sibulakreemi ja Põltsamaa Kuldse kastmega
GrillSuitsukana
BBQ seasisefilee
Grillitud veisemaks krõbeda praesibulaga
BBQ lambajalg ja söekartul
Hakkliharull peekoniga ja grillitud köögiviljad
Grillitud punapeedi ja kitsejuustu salat
Grillitud lavaširull
Soolased pirukadVerikäki-suvikõrvitsapirukad
Köögiviljapirukas suitsujuustuga
Kukeseenepirukas
Kilupirukas
Rannarahva pidustruudel suitsutursa, vürtspeki ja kodujuustuga
Spinati-kitsejuustu struudel
Lambaliha keerupirukas
Koogid ja küpsetisedBeseekattega õunakook
Pohla-martsipanikook
Rukkileivakoogike Vana Tallinna ja kamakreemiga
Keemine toorjuustukook rukkileivapõhja ja pohlakattega
Rukkirull rosinamoosiga
Kohupiima plaadikook
Kohupiimatainast õunapirukad
Mustikapirukad kohupiimaga
Õlis küpsetatud porgandipallid
Rukakesed ehk rukkikamaküpsised ja siguricappucdno
MagustoidudLumivalgeke ehk pohlatarretis kohupiimakreemi ja musta leiva puruga
Kamavaht metspähklibesee ja marineeritud marjadega
Kama-kohupiimavorm maasikakastmega
Kama-keefirikreem karamellise rukkileivapuruga
Karamellikattega astelpaju-kaerakile ja kaeravahvel
Õllene brüleekreem
Astelpaju-kõrvitsahüüve
Ahjus küpsetatud kooretarretis rabarberikisselliga
Kibuvitsa-õunasorbee
Kitsejuustusigar murakamoosiga
Aineregister
Retsept raamatust „Tänapäevane eesti köök”
Külm tomati-maasikasuppAutor: Külli Vämik
Kuuele
500 g tomatit
500 g maasikaid
1 suurem lavakurk
1 punane paprika
1 tšillikaun
2 küüslauguküünt
5 basiilikuvart
3 sl külmpressitud oliiviõli
soovi korral Tabasco (vm teravat) kastet
purustatud pipart
soola
Retsept sündis suvise maasikauputuse ajal, kui selle autoril Külli Värnikul tuli pidusöögi ettevalmistamisel mõte kasutada maasikaid igas roas. Külm tomatisupp on pärit Hispaania köögist, sellele mõnusat kreemisust lisavad maasikad on aga ehteestiline lisandus.
Puhasta maasikad. Tükelda tomatid, koorega kurk ja paprika. Haki tšiili ja küüslauk. Basiilikul jäta tipulehed garneerimiseks. Suuremad lehed ja pehmem varreosa haki pisut peenemaks. Pane kõik koostisosad kannmikserisse või köögikombaini ja püreesta. Lisa õli, maitse järgi pipart ja soola ning sega. Timmi Tabasco kastme või tšilliga maitse paika. Hoia serveerimiseni külmas.
Raamatuga „Tänapäevane eesti köök” seonduvad märksõnad: toidud, rahvustoidud, toiduvalmistamine, Eesti, kokaraamatud
Raamatu „Tänapäevane eesti köök” tehnilised andmed
„Tänapäevane eesti köök” on kõvakaaneline raamat, 280 lk; 17,3 × 24,7 cm; ↔ 2,5 cm; 913 g.
Raamat „Tänapäevane eesti köök” on Laos nr 1, saame postitada või kontorisse tuua samal või esimesel TÖÖPÄEVAL.
Raamatu „Tänapäevane eesti köök” ilmumisandmed: Varrak, 2018
ISBN/EAN: 9789985342749 (978-9985-3-4274-9)
Ostan „Tänapäevane eesti köök” hinnaga 24.90
× Veel üllitisi „Tänapäevane eesti köök” autori(te)lt:
Soovitame lisaks väljaandele „Tänapäevane eesti köök” vaadata ka neid trükiseid: