Sushi


Sushi on lakkadega pehmekaaneline raamat sarjast 100 rooga mini. Raamatu seisukord: uus.

<i>Sushi</i> kaanepilt – front cover

Hind: 24.90


Autor: Epp Mihkels.


Toimetanud Velve Saar. Kujundanud Anneli Akinde. Fotod: Jaan Heinmaa.


Sarja nimetus: 100 rooga mini




Sushi – tutvustus


Kodune sushi-valmistamine on üha hoogu kogumas. See on tervislik ja maitsev toit nii argipäevaks kui peoõhtuks ning lisaks veel mõnus seltskondlik tegevus pere või sõpradega.
Raamat „Sushi” on väike abiline sushi-maailma avastajale ‒ siit leiate põhilised töövõtted ning levinumate sushi-liikide kirjeldused ja retseptid.

Raamatu „Sushi” sisukord


Ajaloost tänapäeva
Meelespea enne sushi valmistamist
Riis
Muud toorained
Tööriistad ja töövõtted
Makirulli keeramine
Sushi-riis
Marineeritud ingver
Kurgimaki
Peedimaki
Makra-toorjuustumaki
Wakamemaki krevettidega
Suitsulõhe-futomaki spargliga
Uromaki kuumsuitsulõhega
Klassikaline California maki makraga
Kalamarjaga kaunistatud uromaki
Temaki külmsuitsulõhe ja köögiviljadega
Klassikalised nigirid tuunikala ja lõhega
Krevetinigiri
Nigiri jaapani omletiga
Nigiri suitsuangerjaga
Tomatinigiri
Põhjamaine räimenigiri
Võikala-kurginigiri
Gunkan-sushi kalamarjaga
Tuunikalagunkan
Temari-sushi lõhe ja noriga
Tuunikalatemari
Tšilline kurgirull krevetiga
Lõheroos kalamarjaga
Sashimi-vaagen

Raamatu „Sushi” sissejuhatus


Sushi on üks esteetilisemaid ja kaunimalt serveeritud toite, mis on tänaseks levinud Jaapanist üle maailma. Sushi-kokaks õpitakse Jaapanis kaua ning meistri vilumuse saab alles aastatega. Kui Jaapanis on sushi valmistamine ja serveerimine siiani traditsioone järgiv, siis tänu ülemaailmsele levikule on sellele omaks saanud ka erinevaatest toidukultuuridest pärit toiduaineid ja maitseid. Seega on sushi nüüd igal maal oma nägu ning seda valmistades võib lasta fantaasial vabalt lennata ja panna kokku endale meelepäraseid maitseid.
Sushi pole pelgalt toores kala, mida paljud inimesed siiani pelgavad. Erinevaid sushi’sid saab valmistada ka ainult taimsetest toorainetest ning sama hästi võib kasutada nii toorest liha kui ka lihatooteid. Igale oma.
Kuigi meie poelettidel on müügil üha rohkem erinevaid sushi-valikuid ning leidub hulganisti nii spetsiaalseid sushi-restorane kui ka teisi toidukohti, mille menüüs on sushi, soovivad siiski paljud seda ise kodus valmistada. See väike raamat on abiliseks sushi-valmistamise põhitõdede tundmaõppimisel, pakkudes näiteid, millised toiduained ja maitsed võiksid kokku sobida. Kui peale hakata, pole sushi valmistamine üldse raske. Seega, katsetama!

„Sushi” ajaloost


Ajalooandmete põhjal on teada, et Kagu-Aasias kasutati kala säilitamiseks kääritusmeetodit, mille juures riis oli vaid abivahendiks. Algselt oli pikaajaliselt käärinud kala kihtide vahel olev riis söömiskõlbmatu. Peagi avastati, et kui kala lühema aja jooksul marineerida või kääritada, kõlbab süüa ka riis. 17. sajandi keskpaigas tuldi Jaapanis mõttele lisada keedetud riisile äädikat, mis andis riisile hapuka maitse ning seda riisi serveeriti siis koos marineeritud, grillitud või keedetud kalaga. Toorest kala hakati sushi valmistamisel kasutama 19. sajandi alguses. Et kala ei roiskuks, tuli sushit süüa kohe, mistõttu said tänavatel populaarseks erinevad sushi-letid.
Jaapani eri paikades levis erinevat liiki sushi. Näiteks said Tokyos väga tuntuks just nigiri-sushi’d. Kuna aga kleepuva riisiga kala söömine oli üksjagu tülikas ja määris käsi, siis hakati munkade eeskujul sushi-riisi norilehtedesse keerama.
Tänapäeval on erinevaid sushi-liike palju – lihtsast ühe komponendiga makirullist kuni keerukate temakirullide ning karbi-sushi’de ja tortideni välja. Uute maitsekoosluste väljamõtlemine sai erilise hoo sisse, kui sushi levis Jaapanist väljapoole. Eriti populaarseks muutus sushi USA-s, seda just tänu jaapanlastest im migrantidele. Ka Eestis ei üllata esialgu võõristust tekitanud hapuka riisi, pikantse nori ja toore kala kooslus enam kedagi. Iga päev tekib juurde inimesi, kes armuvad sellesse lihtsate maitsetega toitu.

Retsept raamatust „Sushi”


Kurgimaki
4–6 tk

Väga lihtsalt valmistatav ainult kurgiga täidetud sushi-rull. Samas on see üks kõige populaarsemaid kogu maailmas söödavaid sushi-rulle üldse. Kurgi mahe maitse koos veidikese wasabi’ga annab mõnusa maitsekoosluse.

1 norileht
marineeritud sushi-riisi
wasabi’t
pikk kurk
seesamiseemneid

Lõika kurgist pikuti 0,5 cm paksune viil ja sellest omakorda sama jämedad ribad. Lõika norilehed keskelt pooleks.
Aseta poolitatud norileht põigiti rullimismatile ja kanna sellele külmas vees niisutatud kätega ühtlane kiht riisi, jättes lehe ülemise ääre 1 cm laiuselt katmata. Jälgi, et riis oleks otstest ühtlaselt ega tekiks tühje kohti. Vahepeal on vaja taas käsi niisutada, et äädikaga segatud ja kleepuvaks muutunud riis ei jääks nende külge kinni. Samas raputa üleliigne vesi alati puhtale rätile, et riis ei muutuks norilehel vesiseks. Jaota riis laiali võimalikult kiiresti ja jälgi, et riisikiht ei oleks paksem kui 6–7 mm.
Võta näpuotsaga 0,5-sentimeetrine kuulike wasabi’t ja tõmba sellega riisile 2 cm kaugusele alumisest servast õrn triip maitsestamiseks. Raputa pinnale veidi seesamiseemneid ja aseta sellele kurgiriba.
Alusta rulli kokku keeramist nii, et kõigepealt surud norilehe ümber täidise ja siis surud seda edasi. Norilehe 1 cm laiune vaba triip aitab rulli sulgeda. Et leht paremini kleepuks, võid seda pisut sõrmega niisutada. Patsuta riis otstest kenasti rulli sisse ja kui on jäänud mõni tühimik, täida need.
Serveerides lõika rullid tükkideks: kõigepealt pooleks ja siis veel pooleks või kolmeks.


Raamatuga Sushi seonduvad märksõnad: sushi, rahvustoidud, toiduvalmistamine, Jaapan, kokaraamatud



Raamatu Sushi tehnilised andmed


Sushi on lakkadega pehmekaaneline raamat, 64 lk; 13,5 × 20,5 cm; ↔ 0,5 cm; 142 g.


Raamat Sushi asub Tallinna kesklinnas, Kentmanni 10-19: saame kohe teele panna või saate sellele ise E–R 9–17 (kokkuleppel ka muul ajal) järele tulla.


Raamatu Sushi ilmumisandmed: Ajakirjade Kirjastus, 2015


ISBN/EAN: 9789949391363 (978-9949-39-136-3)



Raamatuga Sushi samast sarjast:



Otsing 


Eestikeelsed raamatudSoomekeelsed raamatudRootsikeelsed raamatudIngliskeelsed raamatudPrantsuskeelsed raamatudSaksakeelsed raamatudVenekeelsed raamatud


Sarjad
Viimati poodi lisatud raamatud
Uued raamatud (2021, 2020)

ANTIIK

Aabitsad


Aastaraamatud


Aforismid, tsitaadid, mõtteterad


Aiandus, mesindus


Ajaloolised romaanid


Ajalugu, poliitika


Alternatiivmeditsiin


Arhitektuur


Arvutid, elektroonika


Atlased, kaardid


Ehitus ja remont


Elulood, mälestused, biograafiad


Eneseabi


Esoteerika


Ettevalmistus kooliks


Filmiks vändatud raamatud


Filosoofia


Folkloor, mütoloogia, müüdid


Fotoalbumid


Fotograafia, filmitehnika


Halvas seisus, kahjustustega raamatud


Hobid ja vaba aeg


Huumor


Ilu ja tervis


Ilukirjandus


Jooga ja Pilates


Juriidika, õigus


Jõulud


Katastroofid, õnnetused, kuriteod


Keel ja kirjandus


Keeleõpikud


Kehakultuur


Kleepsuraamatud


Kodundus


Kokaraamatud


Kombed ja etikett


Kriminullid, krimkad, kriminaalromaanid


Kultuur


Kunst


Käsitöö, meisterdamine


Laste tegelusraamatud


Lastekasvatus


Lasteraamatud


Laulikud


Lemmikloomad


Liiklusõpikud


Loodus


Loomad, linnud, kalad


Luule


Majandus, äri


Meditsiin


Mood, kosmeetika


Muinasjutud


Muusika


Mängud


Neidudele, tüdrukutele


Nipiraamatud


Noodid


Noormeestele, poistele


Noortele


Nuputamisraamatud, tööraamatud, töövihikud


Näidendid


Perioodika


Pildiraamatud, koomiksid


Populaarteadus


Psühholoogia


Pusleraamatud


Põllumajandus, metsandus


Rahvusköögid


Religioon


Ristsõnad, sudokud


Ruumilised, häälitsevad, vigurraamatud


Seks


Sport


Suhted


Sõidukid


Sõnastikud, leksikonid


Teatmikud, entsüklopeediad


Tervis


Toiduained, joogid


Toitumine


Trükitähtedega raamatud, suurtähtraamatud


Turism, reisikirjad, reisijuhid


Täppisteadused


Veganlus, vegetaarlus


Veterinaaria


Väikelaste raamatud


Värvimisraamatud, värviraamatud


Õpikud





© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 2125