Ostukorv
Kirjavara raamatupood




Otsing 


NB! Soovi korral iga ostuga kaasa kingitus! Vt Kingitused, tasuta kraam.




Teemad: Toiduained, joogidHobid ja vaba aeg

Veinimaailm
Veinimaitsmise lühikursus


„Veinimaailm” on kõvakaaneline raamat. Raamatu seisukord: uus, viimane eksemplar meie poes.

Veinimaailm Veinimaitsmise lühikursus kaanepilt – front cover

Hind: 29.79


Autor: David Williams.


Inglise keelest tõlkinud Toomas Tiivel.


Originaali pealkiri: A little course in wine tasting.


Toimetanud Tanel Eigi.




„Veinimaailm” – tutvustus


Käsiraamat Veinimaailm. Veinimaitsmise lühikursus on hea sissejuhatus veinide maitsemaailma. Algajale veinihuvilisele tundub veinimaailm kirju ja keeruline, milles orienteerumine on paras katsumus. Teades aga mõningaid algtõdesid, ei tundugi veini valimine või hindamine enam nii suur alkeemia, kusjuures see pakub ka hulganisti avastamisrõõmu ja põnevaid elamusi.
Veiniraamat on jagatud kolmeks: esimeses osas on juttu ulatuslikust lõhnade ja maitsete kaleidoskoobist ning peamistest veini tüüpidest, teises osas käsitletakse kuulsaid viinamarjasorte ja klassikalisi veinistiile üle maailma, kolmandas osas antakse nõu, kuidas sobitada omavahel veini ja toitu. Raamatu iga osa tugineb sarjale veinimaitsmise õppetundidele ehk veinimekkimisele. Kui olete raamatu läbi lugenud, siis on Teil nii põhiteadmised veini ostmiseks kui ka kindlustunne oma maitsemuljete jagamiseks. Avastage veini degusteerimise ja veinide üle arutlemise naudingud selle ülevaatliku ja asjatundlike nõuannetega pikitud veiniraamatu abil.
Raamatu Veinimaailm. Veinimaitsmise lühikursus autor David Williams on ajalehe Observer veiniajakirjanik ja auhinnatud ajakirja The World of Fine Wine asepeatoimetaja. Ta on kirjutanud veinist ja veiniga seotud teemadel üle paarikümne aasta.

Kuidas veinimaitsmist plaanida?
See käsiraamat on jagatud kolmeks: esimeses osas („Alustage põhilisest”) on juttu ulatuslikust lõhnade ja maitsete maailmast ning peamistest veini stiilidest. Teises osas („Süvendage oma teadmisi veinimaailmast”) käsitletakse kuulsaid viinamarjasorte ja klassikalisi veinistiile üle maailma. Kolmandas osas („Uurige veel veinide kohta”) analüüsitakse asjaolusid, mis võivad veini mõjutada, nagu vanus ja kliima, ja antakse nõu, kuidas sobitada veini ja toitu.

Alustagem
Veiniraamatu iga osa tugineb sarjale veinimaitsmise õppetundidele ehk veinimekkimistele. Need on mõeldud selleks, et illustreerida kindlaid teemasid, samuti õpite maitsmistunnis veini tundma ning arendate oma maitsmismeelt. „Uuri” lehekülgedel süvenetakse iga maitsmise teemasse, neile järgnevatel lehekülgedel tutvustatakse igat veini (stiili), mis on selleks veinimaitsmiseks välja valitud. Igale veinile (stiilile) antakse detailsed maitsmiskirjeldused koos selgitustega, mida eeldada seda stiili veinilt ja miks. Olles valinud oma lemmikud, lõpetavad raamatu ostmise ja ka toiduga sobitamise soovitused ning vihjed, milliseid kas sarnaseid või täiesti vastupidiste omadustega veine avastada. Enne kui alustate veinimaitsmistega, tutvuge isu tekitamiseks raamatu sissejuhatava osaga, kus saate teada, kuidas viinapuud kasvavad, kuidas veini tehakse ning kuidas on veini kõige parem serveerida. Raamatus antakse ka soovitusi väärt veinide ostmiseks.

Et hõlbustada veinimaitsmise planeerimist, kirjeldatakse pudeli pildi kõrval iga konkreetse veini stiili. Samas on kaart, kus on näha selle veini tootmispiirkond, andmed kasutatud viinamarja sordi või sortide kohta ning soovitatav optimaalne serveerimistemperatuur.

Tutvustus (annotatsioon) aitab aru saada veinipudeli etikettidest
Iga veini maitset kirjeldatakse võtmesõnade abil, mis iseloomustavad veini välimust, lõhna, maitset ja tekstuuri.

Sümbolid esindavad veinimaitsmise nelja aspekti
• Veini välimust võib mõjutada nii viinamarjasort kui ka veinivalmistamise meetod. Igal stiilil on oma eriline värvus.
• Lõhn (aroom) on veini nautimise oluline ja sageli väga individuaalne külg. Mida Te olete võimelised avastama?
• Maitse on lõhnaga tihedalt seotud, peale selle võite veinis avastada mitmeid ootamatuid varjundeid.
• Tekstuur on veinide puhul väga varieeruv, alates kergetest ja õrnadest valgetest veinidest kuni täidlaste ja venivate punaste veinideni, kaasa arvatud kõik, mis sinna vahele mahub.

Veinide ostusoovitused. Õppige tundma parimaid tootjaid, koguge vihjeid, mis on parim hinna ja kvaliteedi suhe, uurige, kas on parem juua kohe värskena või lasta veinil seista ja laagerduda.
Veini sobitamine toiduga. Pange tähele asjatundjate soovitusi, mis tüüpi toit ja vein omavahel sobivad.

Pärast selle käsiraamatu läbilugemist võite tähistada oma jõudmist veinitundjate sekka.


Kuidas veinimaitsmist korraldada?


Tore võimalus nii Teile endale kui ka sõpradele avastada uut veinide kohta ja nautida eri stiile, on korraldada veinimaitsmise ehk mekkimise pidu. Kui Te seda naudite, võite sellest teha regulaarselt toimuva sündmuse, valides igaks korraks erineva teema.

1. Valige teema. Hea lähtekoht on selles raamatus kirjeldatud veinimaitsmised. Olles proovinud neid kõiki, olete piisavalt kogenud, et kavandada juba oma teemasid. Need võivad põhineda aastaajal, geograafial, stiilidel, olla väikese krutski või veidrusega, kuid katsuge seda teha võimalikult keskendatult. Näiteks jõulud on suurepärane aeg, et maitsta veine, mida olete ostnud just selleks ajaks, näiteks portveinid või šampanjad. Võite proovida ka ühe regiooni veine eri tootjatelt või ka ühte spetsiifilist viinamarjasorti ja sellest tehtud veine erinevatest maailma regioonidest.

2. Kutsuge külalised. Et jagada kulusid, ettevalmistusi ja ka rõõmu, kutsuge rühm sõpru (neli või kaheksa inimest või paari on sobiv arv), paluge neil igaühel kaasa võtta pudel veini, mis klapib teemaga. Hea oleks kokku leppida, et ei toodaks samu veine! Ehk tasub ka paluda neil kaasa võtta oma klaasid, kui Teil just ei ole endal suurt kogust klaase ja korralikku nõudepesumasinat.

3. Veinimaitsmise pimetest. Veini serveerimine erapooletult ehk „pimedalt” – mähkides pudelid paberisse ning varjates kõiki veinisordile iseloomulikke tunnuseid (fooliumümbriseid, korke, kapsleid) – lisab elamusi ning aitab meeltel keskenduda just sellele, mis köidab teid antud veini juures, ilma et segaks nende kuulsus või hind. Olles aga mähkinud pudelid paberisse, tähistage need arusaadavalt (A, B ja C või 1, 2, 3 jne).

4. Selgitage veinimaitsmise reegleid. Enne kui alustate veinimaitsmist, andke kõikidele teada, mida hakatakse proovima, näiteks: „Meil on kavas kuus klassikalist Euroopa punast veini”. Andke igaühele paber ja kirjutusvahend ning las igaüks paneb kirja, mida ta veinidest arvab, milline on tema lemmik, või isegi, mis veiniga on tegemist, kust see on pärit ja palju see maksab. Maitske, jooge, arutage, kuid ärge avaldage, milliste veinidega on tegemist, kuni veinimaitsmise lõpuni, mil kõik külalised on lõpetanud.

5. Tulemused. Paluge külalistel anda oma märkmed Teile ja seejärel võtke pudelitel ühekaupa paberid ümbert ära, kommenteerides samas igat veini. Avaldage iga veini päritolu niipea, kui Teie külalised on lõpetanud maitsmismärkmete tegemise.
See on aeg teada saada, kuidas reaalne veinimaitsmine klappis iga külalise ootustega – kas kõige kuulsamad sordid ja kõige kallimad veinid osutusid parimaks? Ilmselt üllatute, kui tihti see ei ole nii. Andke oma külalistele võimalus märkida iga veini kohta, mis oli mis. Seejärel lõõgastuge ja nautige oma lemmikuid.

Serveerige veinimaitsmise kõrvale ka suupisteid
Veinimaitsmise töö teeb näljaseks ning tühja kõhuga ei saa sellest täit mõnu. Hea oleks pakkuda väikesi suupisteid, mis poleks liiga tugevamaitselised ega vürtsikad, sest muidu need tapavad veini maitse.

Veinimaailm. Veinimaitsmise lühikursus sisukord


• Kuidas veinimaitsmist plaanida
• Kuidas veinimaitsmist korraldada
• Kuidas valida õigeid veiniklaase
• Kuidas veini serveerida
• Viinamarjade kasvatamise teadus
• Veini tegemise teadus

Alustage põhilisest

Veini põhimaitsed
• Happesus
• Magusus
• Tanniin
• Alkohol

Veini lõhnad ja maitsed
• Valged veinid ja vahuveinid
• Punased ja roosad veinid

Kuidas veini maitsta
• Valge vein
• Punane vein
• Roosa vein
• Vahuvein

Valge veini stiilid
• Karged ja kuivad veinid
• Puuviljased ja kuivad veinid
• Rikkalikud ja kuivad veinid
• Kergelt magusad veinid
• Rikkalikud ja magusad veinid

Punase veini stiilid
• Kerged ja elegantsed veinid
• Värsked ja puuviljased veinid
• Mahedad ja puuviljased veinid
• Rikkalikud ja võimsad veinid
• Magusad ja kangestatud veinid

Roosa veini stiilid
• Karged ja kerged veinid
• Keskmiselt täidlased ja kuivad veinid
• Keskmiselt magusad veinid

Süvendage oma teadmisi veinimaailmast

Valge viinamarja sordid

• Chardonnay
• Sauvignon Blanc
• Riesling
• Chenin Blanc
• Pinot Grigio/Gris
• Gewürztraminer

Punase viinamarja sordid
• Cabernet Sauvignon
• Merlot Syrah/Shiraz
• Pinot Noir
• Grenache/Garnacha
• Tempranillo

Klassikalised Euroopa valged veinid
• Chablis
• Sancerre
• Riesling
• Albarino
• Grüner Veltliner
• Soave

Klassikalised Euroopa punased veinid
• Burgundia
• Bordeaux
• Rhône’i org
• Barolo
• Rioja

Klassikalised Uue Maailma valged veinid
• California Chardonnay
• Uus-Meremaa Sauvignon Blanc
• Austraalia Riesling
• Lõuna-Aafrika Chenin Blanc

Klassikalised Uue Maailma punased veinid
• California Cabernet Sauvignon
• Austraalia Shiraz
• Uus-Meremaa Pinot Noir
• Argentina Malbec

Maailma vahuveinid
• Šampanja
• Prosecco
• Cava
• Inglise vahuvein

Uurige veel veinide kohta

Tamme mõju veinile
• Tammevaadis mittehoitud ja tammevaadis hoitud valged veinid: Uus-Meremaa Sauvignon Blanc
• Tammevaadis mittehoitud ja tammevaadis hoitud punased veinid: Argentina Malbec

Kliima mõju veinile
• Jaheda kliima valged veinid: Vinho Verde
• Sooja kliima valged veinid: Languedoc’i Viognier
• Jaheda kliima punased veinid: Loire’i oru Cabernet Franc
• Sooja kliima punased veinid: California Zinfandel

Vanuse mõju veinile
• Noored ja küpsenud valged veinid Hunter Valley Semillon
• Noored ja küpsenud punased veinid: Bordeaux

Midagi täiesti teistsugust
• Traditsiooniline valge Rioja
• Vin Jaune
• Retsina
• Mullidega Shiraz Amarone
• Pedro Ximénez’e šerri

Kuidas sobitada veini ja toitu
• Vein kala ja mereandide juurde
• Vein valge liha kõrvale
• Vein ja vürtsikas liha
• Vein punane liha seltsi
• Vein ja juust
• Magustoiduveinid

Register



Veinimaailm. Veinimaitsmise lühikursus lehekülg 6
Veinimaailm. Veinimaitsmise lühikursus lehekülg 7
Veinimaailm. Veinimaitsmise lühikursus lehekülg 6
Veinimaailm. Veinimaitsmise lühikursus lehekülg 9


Raamatuga „Veinimaailm” seonduvad märksõnad: vein, sordid, viinamari, viinamarjakasvatus, veinitööstus, toidud, serveerimine, käsiraamatud



Raamatu „Veinimaailm” tehnilised andmed


„Veinimaailm” on kõvakaaneline raamat, 192 lk; 17,8 × 22,3 cm; ↔ 1,9 cm; 606 g.


Raamat „Veinimaailm” on Laos nr 2, saame postitada või kontorisse tuua tellimisjärgsel TÖÖPÄEVAL.


Raamatu „Veinimaailm” ilmumisandmed: Varrak, 2014


ISBN/EAN: 9789985331286 (978-9985-3-3128-6)

Ostan „Veinimaailm” hinnaga 29.79



Soovitame lisaks väljaandele „Veinimaailm” vaadata ka neid trükiseid:


Supra
Supra

24.90


Jõulud
Jõulud

14.74


Osta 5
Osta 5

19.95


Mate
Mate

24.90






© Kirjavara OÜ • Registrikood 12272560 • kirjavara(ätike)kirjavara(punkt)ee • +372 501 5525